Bäst mobilabonnemang – Jämför billiga abonnemang i Sverige

Är ditt mål att hitta bäst mobilabonnemang så behöver du inte leta längre. Denna lista har en komplett guide. Jämför billiga abonnemang i Sverige och läs på om alla för- och nackdelar. Du hittar både billiga priser, nät, surfmängd och allt annat viktigt du behöver ha koll på när du vill byta mobilabonnemang.

Här kan du hitta bäst mobilabonnemang

  • Vimla – Årets operatör 2022 på Telekomgalan! Spara oanvänd surf.
  • Hallon – Billigt abonnemang med minst 4 GB surf även utanför kampanjer.
  • Fello – Ett billigt mobilabonnemang som godtar betalningsanmärkningar.
  • Comviq – Prisvärda abonnemang med gott om surf och kampanjer.

1. Vimla

Vimla är utsedd till årets operatör för femte året i rad på Telekomgalan. Med sina frekventa rabatter och kampanjer har du möjlighet att få både ett billigare abonnemang och mer surf varje månad. Tipas du dessutom en kompis, som sen tecknar Vimla, så får ni båda 10 kronor rabatt på era månadskostnader.

Surf (utan kampanj)1 – 100 GB
Fria samtal/smsJa
NätTelenor
SeniorabonnemangJa, 55+ år
UngdomsabonnemangJa, under 18 år
StudentabonnemangJa
eSIMNej
ÖvrigtDu kan spara ej använd surf.

2. Hallon

Hallons grundidé är att erbjuda enkla och billiga abonnemang, något som de lyckats med. Från det att de av HI3G Access AB registrerades år 2000 så har de många gånger levererat det som många uppfattar som bäst mobilabonnemang. Det vill säga rejäla rabatter på priset och mycket surf även på de minsta telefonabonnemangen.

Surf (utan kampanj)3 – 100 GB
Fria samtal/smsJa
NätTre
SeniorabonnemangJa, 55+ år
UngdomsabonnemangJa
StudentabonnemangJa
eSIMJa
ÖvrigtSpara surf, slipp bindningstid, dela användare.

3. Fello

Med Fello så får du både billiga mobilabonnemang oavsett om du väljer standard, senior, ungdom eller student. Dessutom kan de erbjuda mobilabonnemang med betalningsanmärkningar. En fördel som inte alla andra mobiloperatörer har. En ofta förekommande kampanj hos Fello är dessutom en rabatt som du själv väljer. Antingen billigare pris, eller också extra mycket mobilsurf.

Surf (utan kampanj)2 – 35 GB
Fria samtal/smsJa
NätTelia
SeniorabonnemangJa, 55+ år
UngdomsabonnemangJa
StudentabonnemangJa
eSIMNej
ÖvrigtGår att aktivera spärr för extra kostnader. Godtar betalningsanmärkningar.

4. Comviq

Comviq tillhör Tele2 AB vilket grundades redan 1990. Med tillgång till dubbla nät kan du få extra bra täckning. Utöver de erbjuder dig även att köpa mobiltelefoner till bra priser när du tecknar ditt telefonabonnemang, möjlighet till sparad surf och sist men inte minst extra prisvärda utlandspaket om du ringer mycket till ett särskilt land.

Surf (utan kampanj)4 – 100 GB
Fria samtal/smsJa
NätTelenor och Tele2
SeniorabonnemangJa
UngdomsabonnemangJa, under 18 år.
StudentabonnemangJa
eSIMJa
ÖvrigtSpara surf och möjlighet att köpa till en mobiltelefon.

Hur snabbt kan man teckna billiga mobilabonnemang?

Du kan teckna ett nya billiga mobilabonnemang på bara några minuter. Idag är det väldigt enkelt och hela processen går snabbt. Vet du vad du är ute efter bör det inte ta mer än 5-10 minuter. Det kan du utan problem göra hemifrån eller direkt i mobilen. Alla beställningar går att göra online på operatörernas hemsidor och det är väldigt få som kräver att du utöver identifiering med BankID blir uppringd. I dessa fall handlar det snarare om speciallösningar eller vissa familjeabonnemang.

Det viktiga blir istället att du jämför mobilabonnemang ordentligt. På så sätt hittar du både det billigaste och bästa alternativet. Tänk på att många operatörer har särskilda erbjudanden för studenter, ungdomar, pensionärer, familjer och så vidare.

Krav för ett billigt mobilabonnemang

Är du ute efter ett billigt mobilabonnemang måste du uppfylla en del krav. Kolla upp dessa i förväg så du vet om du kan teckna abonnemanget du valt ut.

1. Åldern ska vara inne

För att teckna ett eget billigt mobilabonnemang måste du vara 18 år gammal. Det finns även billiga abonnemang för ungdomar, men då handlar det om ett billigare pris, ökad surf eller andra förmåner. Ålderskravet är fortfarande fast på 18 år.

Däremot finns det givetvis sätt för dig som är yngre att skaffa ett “eget” abonnemang. De vanligaste sätten är följande.

  • Familjeabonnemang – Hela familjen har tecknat flera separata abonnemang i ett paket. Fakturan hamnar fortfarande hos den som tecknat abonnemanget.
  • Föräldrar/vårdnadshavare – Att en förälder eller vårdnadshavare helt enkelt tecknar ett abonnemang åt dig.
  • Delad surfpott – Ett sätt att dela abonnemang på är att surfpotten är delad. Det är mer vanligt förekommande inom familjen. En del operatörer har till och med en funktion som tillåter abonnemangs-ägaren dela ut surfmängd efter eget tycke.

2. Betalningsanmärkningar

En hel del operatörer erbjuder inte mobilabonnemang med betalningsanmärkning. Mobiloperatörer som Vimla, Hallon och Fello godtar däremot betalningsanmärkningar. Därför är det viktigt att du i förväg är säker på om din valda operatör gör det eller ej.

Ett annat alternativ är annars att skaffa ett telefonabonnemang som går att betala i förskott. Det vill säga att du antingen redan månaden innan betalar en fast summa för kommande månad, eller också att du laddar på abonnemanget. I det sista fallet är det däremot mer bland kontantkort som du hittar flest valmöjligheter.

Information om bäst mobilabonnemang

Vad som kan klassas som bäst mobilabonnemang skiljer sig givetvis från person till person. Olika telefonabonnemang har olika fördelar när det kommer till specifika behov och vanor. Du har säkert koll på hur det bästa abonnemanget skulle se ut för dig i vardagen, men nedan följer ett antal punkter att tänka på i olika situationer.


Surfmängd
Idag handlar väldigt mycket om surfmängden. Särskilt då en övergripande majoritet av dagens billiga abonnemang ändå kommer med fria samtal och SMS i Sverige. Detta är även en punkt som du kommer se stora skillnader på, allt från under 1 GB till mer än 100 GB eller till och med obegränsad surf.

Det är också surfmängden som starkt påverkar priset på ett abonnemang. Men bäst mobilabonnemang, det vill säga både billigt och med mycket surf, går fortfarande om du jämför mobilabonnemang ordentligt. Särskilt om du väger in olika rabatter för studenter och liknande. Däremot kan det vara tidskrävande och ibland behöver man vänta in längre perioder för nya rabatter.

Surf och samtal utomlands

Förutom surfen hemma så är en viktig punkt surfen och samtalen utomlands. Man vill inte få en otrevlig och saftig faktura när man precis kommit hem. Gällande surf och samtal utomlands får du väga in två saker för att hitta bäst mobilabonnemang. Nämligen mobiloperatörernas erbjudanden eller tillvalspaket, samt vilken destination du ska besöka. Särskilt om du har en destination som du antingen ringer ofta till eller besöker ofta.

Ligger landet inom EU så är det standard att dataroamingen ingår till samma pris pris som hemma. En del telefonabonnemang kommer även med extra mycket surf som tillägg här. Ligger landet däremot utanför EU ska du jämföra mobilabonnemang extra noga. Detta då det finns operatörer som erbjuder billiga samtal till valda länder och avgränsade regioner. Till exempel Mellanöstern, Polen eller USA.

Täckning och nät

Något som blir bättre år för år. Särskilt snabbt nät har man nu om man har tillgång till 5G. Värt att tänka på är däremot att olika operatörers nät kan ha olika bra täckning i olika delar av Sverige. Särskilt när det kommer till väldigt glest befolkade områden i norr.

Däremot finns det flera operatörer som ger dig täckning till mer än 99% av Sveriges befolkning. Är du osäker på om din valda operatörs nät duger så kan du alltid få en oberoende bild av täckningen via Täckningskollen.

Bindningstid

Bindningstiden är en kostnad du absolut ska räkna på. Inte bara för att kunna göra upp en bra budget, men också för att kunna räkna på vad som händer om ett nytt och bättre erbjudande dyker upp. Som tur är kommer dagens abonnemang i regel med väldigt kort bindnings- och uppsägningstid.

I regel handlar det om 1 månad. Detta gäller dock om du tecknat abonnemanget utan att få en ny mobiltelefon. Får du en ny telefon i samband med ditt billiga abonnemang så måste du köpa ut den eller betala mellanskillnaden om du vill avsluta eller byta mobilabonnemang i förtid.

Möjlighet till eSIM

Idag är det allt vanligare att operatörer erbjuder det som kallas för eSIM.Det vill säga ett elektroniskt SIM-kort som du inte ens behöver ha fysiskt. Förutom att du slipper invänta ett fysiskt SIM-kort på posten så finns det fler fördelar.

För det första kan du använda det med smartklockor som kanske annars inte hade haft plats. Det vill säga att du till och med kan använda klockan på en löprunda utan att ha med dig själva mobilen.

För det andra så kan du med ett eSIM använda flera simkort simultant i samma telefon. Oavsett om du gillar Iphone eller Android så har de flesta nya telefonerna möjligheten att lägga till ett fysiskt simkort, och ett andra tecknat abonnemang i form av ett eSIM.

Olika kampanjer och rabatter på abonnemang

Du ska givetvis inte glömma bort att titta efter särskilda kampanjer och rabatter på abonnemang. Dessa kan komma med erbjudanden som ökad surfmängd, billigare pris eller någon annan fördel.

För att kunna säga att du hittade bäst abonnemang så är detta nästan ett krav, då dessa rabatter kan påverka priset väldigt kraftigt, inte ovanligt att det handlar om upp till 75% prisreducering under flera månader. Grupper som ofta kan bli erbjuda rabatter är följande.

  • Studenter – Oavsett om du går i grundskola, på gymnasiet eller på universitet och högskola. En del operatörer godtar också andra former av utbildningar, så länge du är berättigad CSN eller kan uppvisa till exempel ett Mecenatkort.
  • Barn och Ungdom – Jämför mobilabonnemang för barn och ungdomar och så märker du snabbt att dessa rabatter ofta är de kraftigaste. Både vad gäller priser men särskilt när det kommer till extra surf.
  • Pensionär – Nästan alla operatörer har särskilda mobilabonnemang för pensionärer, medan andra går ännu längre där redan grund-abonnemanget är anpassat för pensionärer. Det kan till exempel handla om att få din ålder i rabatt i kronor per månad.
  • Familj – Ett bra ekonomiskt val om man ändå ska köpa telefonabonnemang till hela familjen, ett så kallat familjeabonnemang.

Så här tecknar du ett telefonabonnemang

När du är ute efter ett nytt mobilabonnemang så kan du göra det på egentligen två sätt. Antingen gamla goda viset och besöka en butik eller monter som operatören har i någon galleria. Eller så underlättar du för dig själv och tecknar billiga mobilabonnemang online. Punkterna nedan gäller det snabbare av dessa två, online-alternativet.

1. Jämför mobilabonnemang

Vad du är ute efter så kan det inte betonas nog, jämför mobilabonnemang. Det ska du alltid göra i alla lägen. Annars riskerar du att dra på dig onödigt dyra kostnader och få mindre surf i månaden. Att jämföra abonnemang är därmed A och O. Dessutom är det en väldigt enkel process idag.

På internet hittar du mängder av jämförande listor och bra hemsidor som lyfter de senaste erbjudandena, priserna och fördelarna med olika billiga mobilabonnemang.

2. Signera med BankID

När du väl hittat landat i billigaste mobilabonnemang som passar dig, eller någon annan fördel som du fastnade för, så är det dags att teckna telefonabonnemanget. Även detta kan du göra online och så snabbt som på 2 minuter. Fyll i dina uppgifter efter instruktionerna på hemsidan och identifiera dig därefter smidigt och enkelt med ditt BankID.

3. Invänta simkort

När avtalet för ditt nya telefonabonnemang är signerat och klart så är du nästan där. Nu behöver du egentligen inte göra något annat än att vänta på ditt SIM-kort som snart bör anlända med posten. Om du nu inte har signerat upp för ett eSIM, i vilket fall du kommer igång på en gång.

När du väl fått hem ditt simkort ska du kolla vilken storlek på den du ska använda. Det kan skilja sig beroende på om du har Android eller iPhone, men även vilken slags modell och exakt tillverkare det är på telefonen. Som tur är kan du plocka ut den storlek på simkortet som du är i behov av, då dessa skickas med. Vanligast idag är ett Micro-SIM.

Fördelar & nackdelar med billigt mobilabonnemang

För att ge dig en ännu bättre överblick kommer en lista med för- och nackdelar som du ska tänka på när du är ute efter att hitta ett billigt mobilabonnemang.

Fördelar

  • Idag finns det telefonabonnemang med riktigt billiga priser och kampanjer.
  • Ett billigt mobilabonnemang betyder inte nödvändigtvis lite surf.
  • En del billigare telefonabonnemang ger dig ytterligare rabatt om du bjuder in vänner.
  • Väljer du billigaste mobilabonnemang behöver du för den delen inte ha sämre täckning då du fortfarande använder mobiloperatörens nät.
  • Du kan teckna abonnemanget snabbt och smidigt online med ditt BankID.

Nackdelar

  • Billiga mobilabonnemang kommer sällan med helt obegränsad surf.
  • Får du ett kraftigt nedsatt pris brukar det gälla i 2-6 månader, därefter går telefonabonnemanget över till sitt ordinarie pris.
  • Har du en telefonoperatör som du absolut vill ha är det inte säkert att just de erbjuder billigare priser.
  • Operatörernas kampanjer släpps inte samtidigt. Signerar du ett billigt abonnemang kan ett ännu billigare dyka upp strax därefter.
  • Många billigare abonnemang erbjuder inte alternativet att köpa en mobiltelefon.

Vanliga frågor

När du ska hitta bäst mobilabonnemang kan det dyka upp en del frågor. Här presenteras de som några som återkommer frekvent.

Vilket pris ska jag titta på när jag är ute efter billigaste mobilabonnemang?

När det kommer till billigaste mobilabonnemang måste du titta på totalsumman under en viss tid. Många operatörer har riktigt schyssta kampanjer, men när de löper ut går du tillbaka till ordinarie pris. Räkna därför på vad telefonabonnemanget kommer kosta dig under 6 eller 12 månader.

Jämför mobilabonnemang, var gör jag det lättast?

Antingen kan du själv lägga ner lite tid på det, eller så vänder du dig lättast till jämförande hemsidor. Där kan du se alla aktuella erbjudanden sida vid sida.

Bäst mobilabonnemang i Sverige, finns det ett sådant?

Ja, men det beror helt och hållet på vad du är ute efter. Bäst täckning, billigast pris, bäst erbjudanden och så vidare. Däremot finns det alltid någon operatör som sticker ut mot sina konkurrenter i varje kategori.

Min kompis fick billigare mobilabonnemang hos samma operatör som jag har?

Detta kan främst bero på två saker. Antingen hade de en kampanj under tiden med billigare pris. Eller så tecknade din kompis ett särskilt telefonabonnemang, till exempel för studenter eller ungdomar.

Vilken telefonoperatör har bäst täckning i Sverige?

Idag är de flesta stora operatörerna väldigt likvärdiga. Men rent procentuellt sett till en hel täckningskarta och total yta så har Telia bäst täckning i Sverige.

Kan jag använda både vanligt SIM och eSIm samtidigt?

Ja, kravet är dock att operatören erbjuder eSIM och att din mobiltelefon kan ha två abonnemang aktiverade samtidigt.

Källor

Mobiloperatörernas webbsidor
https://abonnemangsjakt.se/billiga/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *